top of page

Bussums Nieuws - 6 december 2022 Tekst: Jacqueline Roest 

Afscheidsregisseur Peter van Bokhorst: 
'Waarom geen afscheid nemen bij leven?’'

Hij is een nieuw gezicht binnen de uitvaartbranche, maar voor velen wel al een bekende in deze regio. Peter van Bokhorst (1962) is naast Art Director, acteur en toneelregisseur tegenwoordig ook werkzaam als zelfstandig afscheidsregisseur.

 

Van Bokhorst verzorgt uitvaarten van intiem tot zeer uitgebreid. Hij is uiterst betrokken en werkt samen met de nabestaanden aan een passend afscheid vanaf het moment van overlijden tot na de uitvaart. Bij dit alles staat het realiseren van de wensen van de overledene en nabestaanden voorop. Hij is gespecialiseerd in creatief meedenken en maakt elke uitvaart echt persoonlijk. Ook gaat hij regelmatig in gesprek met ‘toekomstige’ clientèle. “Zeker voor mensen die geen familie of kinderen hebben is dit erg fijn. Samen de wensen en mogelijkheden bespreken geeft zekerheid, het gevoel dat het allemaal geregeld is”, zegt hij daarover.

“Het klinkt misschien vreemd, maar het is ook mogelijk om je eigen laatste afscheid mee te maken. Naast uitvaarten organiseert hij ook ‘Afscheid bij leven’. Wanneer iemand weet dat hij of zij niet lang meer te leven heeft, kun je ervoor kiezen om het afscheid te organiseren op het moment dat die persoon nog vol in het leven staat en in het zonnetje wordt gezet en terugblikt. Een moment waar ruimte is voor een lach en voor een traan. Nog één keer een dag, middag of avond met familie en vrienden doorbrengen op een plek waar je altijd al een keer naartoe wilde of waar je bijzondere herinneringen aan hebt. Maar het kan ook op een mooie boot of in een kasteel, een theater of in het favoriete café. Samen lunchen of dineren en genieten van (live) muziek, maar ook luisteren naar korte toespraken en het ophalen van leuke anekdotes. Het leven vieren, dat is het motto. Nog één keer de waardevolle momenten beleven.”

 

Het mooie van een ‘Afscheid bij leven’ is dat het de mogelijkheid biedt om de woorden in het hier en nu te delen. En je liefde en dankbaarheid voor elkaar uit te spreken en berusting te vinden in het onvermijdelijke, zegt Van Bokhorst.

 

Voor de Amsterdammer, die dagelijks in ‘t Gooi te vinden is, vormt de uitvaartzorg dus een derde carrière. “Ik voelde de behoefte om in mijn dagelijks werk betekenisvoller te zijn en dat heb ik inmiddels gevonden in mijn werk als uitvaartbegeleider. Een mooi, maar zwaar vak en iedere dag anders. Je komt op een erg emotioneel en kwetsbaar moment in aanraking met nabestaanden. Mensen die je in de meeste gevallen niet kent. Het helpt enorm als je de mensen snel aanvoelt. Dat je zelf ook wat levenservaring hebt en je van je kwetsbare kant durft te tonen. Natuurlijk moet het professioneel blijven, want meehuilen heeft absoluut geen zin en daar zit ook niemand op te wachten. Door mijn persoonlijke benadering is die grens soms flinterdun.” In de opleiding is ook geleerd: sla geen arm om iemand heen. “Ik zeg altijd: laat het verdriet maar komen. Ook zijn er verzachtende woorden, maar ik probeer het ook luchtig te houden.”

Van Bokhorst staat de nabestaanden met liefde bij en ondersteunt hen in het proces van afscheid nemen. “Want vergeet niet: alles mag en alles kan. Een lach hoort daar ook absoluut bij, want net als bij een theatervoorstelling merk je hoe dicht de lach en een traan bij elkaar zitten. Over de kosten ben ik eerlijk, geen belachelijke opslagen op materialen en vervoersmiddelen. Belangrijk is ook om te weten dat we samenwerken met alle uitvaartverzekeraars”, gaat Van Bokhorst verder, die thuis opbaren overigens promoot. “Dat is goed voor de rouwverwerking en kost minder geld. Achteraf gezien wordt het door de nabestaanden ook als fijner ervaren.”

 

Meer weten? Bel geheel vrijblijvend met Peter van Bokhorst 06- 57020101 

bottom of page