06 53 41 88 43
Bij overlijden (24/7)
De Gooi & Eemlander - 24 aug 2024 - Tekst: Rens Muller - Fotografie: Casper Bunschoten
Anna van de Hoef belde mij eind juni met het verzoek om haar uitvaart te begeleiden wanneer het moment daar zou zijn, omdat ze op termijn euthanasie zou ondergaan. Vanaf dat moment ontstond er een bijzondere band tussen ons, deels omdat ik haar en vele anderen uit haar horecaverleden kende. Anna was altijd de stille kracht achter de schermen in de Hilversumse horeca, dus werd het tijd om haar nog een keer in de spotlights te zetten. In een interview met de Gooi- en Eemlander deelt ze haar verhaal, openhartig en eerlijk."
​
​
​
Bekende horecavrouw Anna (82) bedacht de namen van De Kei en ‘t Pandje. Nu is ze het leven zat en wil ze dood
Ze was ooit getrouwd met de Hilversumse horecatycoon Emiel Bollebakker en bedacht de namen voor zijn etablissementen De Kei, ’t Pandje en De Dames Haring. Nu is ze het leven zat. Binnenkort laat Anna van de Hoef (82) euthanasie plegen.
Anna van de Hoef heeft haar mooiste jurk uit de kast getrokken. In haar korte grijze haar zit een zweem van paars. Ze lacht haar tanden regelmatig bloot op het terras van ’t Pandje aan de Mies Bouwman-boulevard in Hilversum. Zongebruind vertelt ze vol enthousiasme haar levensverhaal. Wie niet beter weet, denkt hier te maken te hebben met iemand die het leven toejuicht. Maar de bittere werkelijkheid is anders.
De Loosdrechtse is het leven zat. Haar lichaam is op. Door kanker en COPD zijn haar longen zwaar beschadigd. Bij elke vorm van lichaamsbeweging is ze uitgeput. Daarnaast heeft ze last van hartfalen. ,,Ik ben gewoon een lichamelijk wrak. Verder leven heeft zo voor mij geen zin meer. Het gaat eenvoudigweg niet meer. Gelukkig heb ik een arts die meedenkt. Binnenkort laat ik euthanasie plegen. Dan is het mooi geweest.”
​
​
​
​
​
​
​
Maar al te graag kijkt ze nog een keer terug op haar leven. Een leven dat lang in het teken stond van haar ex-man Emiel Bollebakker. Van de Hoef was jarenlang getrouwd met de Hilversumse horecatycoon. Bollebakker overleed in 2015. Een paar jaar daarvoor scheidde Van de Hoef van hem. ,,Ik heb me heel lang in dienst gesteld van hem, maar op een gegeven moment was ik klaar met hem. Ik wilde op eigen benen staan en zelf bepalen hoe ik me leven zou invullen. Emiel was een dominante man, ik was hem zat. De dag dat we scheidden was een soort bevrijdingsdag. Maar over de doden voor de rest niets meer dan goeds, haha.”
​
Haar lach klinkt luid en duidelijk over het terras van ’t Pandje. Van de Hoef zegt de naam van het etablissement te hebben verzonnen toen Bollebakker er eigenaar van werd. ,,Ik hoorde Emiel voor de zoveelste keer tegen zijn kroegmaten opscheppen dat hij een nieuw pandje had gekocht. Toen ik het woord pandje weer voorbij hoorde komen, dacht ik: dat is de nieuwe naam van de tent. Emiel vond het gelukkig een topidee. En het bijzondere is dat deze naam nog steeds bestaat. Ik durf zelfs te beweren dat ’t Pandje misschien wel de bekendste horecanaam van Hilversum is.”
Poetsvrouw
Van de Hoef werd geboren in Baarn. Ze werkte er ook lang als poetsvrouw zoals zij het noemt. ,,Ik had onder meer een betrekking bij hotel De Prom. Ik was een pietje-precies in mijn werk. Ik genoot er echt van.” In het Hilversumse uitgaansleven ontmoette ze Bollebakker. Bollebakker maakte in de jaren 60 furore als drummer.
Samen met collega-muzikant Rein van den Broek stortte hij zich op de horeca. Beiden bestierden café De Jonge Graef van Buuren in Hilversum. ,,Emiel verdeelde zijn tijd tussen de muziek en de horeca. Toen al wisten veel omroepmensen de weg naar het café te vinden. Emiel genoot van die zogenoemde bekendheden. Hij geilde echt op artiesten. In zijn latere zaken was het ook altijd een komen en gaan van BN’ers. Die hadden ook altijd een streepje voor bij hem. Hij liep altijd wat harder voor hen.”
​
,,Ik was niet zo van op de voorgrond treden. Ik kende mijn plek en was daar tevreden mee.”
Haar rol in die jaren was er een in de schaduw van haar man. ,,Ik zorgde ervoor dat de zaak proper was en ik stond in de keuken. Ik was niet zo van op de voorgrond treden. Ik kende mijn plek en was daar tevreden mee.” Na De Jonge Graef van Buuren stopte Bollebakker zijn energie in De Kei.
,,Ook die naam heb ik bedacht, incluis de toevoeging café en spijslokaal. Dat vond ik chique klinken. Dat van die kei was natuurlijk niet zo ingewikkeld om te bedenken met die grote kei voor de deur. Jammer genoeg bestaat die naam niet meer. De Kei was toch jarenlang een begrip in Hilversum en omstreken.”
Ook de door haar bedachte naam De Dames Haring (,,geïnspireerd door de dames Haring die regelmatig bij de bank geld kwamen brengen”) leeft niet meer voort. Die Hilversumse zaak gaat nu door het leven als Paisan. ,,Gelukkig heeft ’t Pandje zijn naam behouden. Dat doet me goed.”
​
​
​
​
​
​
​
​
Anna in gesprek met Rens Muller van De Gooi- en Eemlander
​​
​​​​​​​​​​​​​Nieuw Valkeveen
Als het aan Van de Hoef ligt, wordt haar leven binnenkort beëindigd. ,,Ik heb samen met mijn uitvaartbegeleider een mooi plekje uitgezocht op natuurbegraafplaats Nieuw Valkeveen. Ik had er altijd een hekel aan om in de rij te staan, laat staan dat ik in een rij wil liggen. Dat hoeft in Valkeveen niet. Ik heb een mooi leven gehad, het is straks goed zo. Hopelijk schijnt de zon de komende weken nog veel. Ik ben een mens van de zon, altijd al geweest.
Afscheid bij leven
Peter van Bokhorst, mijn afscheidsregisseur, heeft voorgesteld nog een afscheid bij leven te organiseren. Een laatste feestje met goede vrienden voordat ik het tijdelijke voor het eeuwige verwissel. Een leuk idee, misschien doe ik dat wel.”